Om musik

En filosofisk betragtning

Musik er en stor del af de fleste menneskers hverdag. Vi tænker ikke over det – men kunne man forestille sig at se en film uden et soundtrack?

Prøv engang at lave en øvelse – prøv en hel dag at læg mærke til hvordan din hverdag er fyldt med musik – alle de lyde der er kontrueret af mennesker for at påvirke vores sindstilstand.

Tænker du over at supermarkederne bruger store summer på at udvikle den musik der får dig til at købe mest?

At tandlæger og alternative behandlere spiller musik der skal få os til at stresse af? At reklameindustrien bruger astronomiske beløb på at udvikle jingler der kører af sig selv inde i hovedet på os? Hvis jeg siger – I´m loving it? Hvor stor er sandsynligheden for at du kender melodien?

Musik kan få os til at slappe af, den kan øge vores puls, den kan forstærke kærlighed, gøre os triste eller glade. Musik kan bringe én i utallige sindstilstande.

Mange har den engangsvinkel til musik, at det blot er noget lyd som er hyggeligt at lytte til. Det er meget mere. Det er en del af menneskenes kultur, er væsentligt element som vi har behov for på samme måde som føde og vædske.

Nu vil kritiske ryster måske mane til besindighed – slap nu af, det er jo bare musik. Ja, det er også korrekt at vi påvirkes i forskellig grad. Men jeg har 25 års erfaring i at spille musik, og jeg kan simpelthen se at stemningen til en fest ændres mærkbart hvis musikken falder i gæsternes smag – eller det modsatte…

Vi bliver også påvirket forskelligt – men der er dog fællesnævnere. Det er de færreste der har lyst til at danse til meditationsmusik og det er de færreste der sover når de hører tekno eller heavy rock.

Jeg vil slutte den filosofiske betragtning med et citat fra “Mærk Verden” en bog af Tor Nørretranders:

“Problemet med at lytte til musik er altså ikke at vide hvad bassisten i det band hedder eller at vide hvilken italiensk folkemelodi kompositionen er en variation over. Man behøver hverken at kende partituret eller navnet på forsangerens kæreste for at nyde musikken. Man skal faktisk ikke kende til detaljer og paratviden, for at nyde musik. Men man skal kende sig selv. Og turde stå ved det man kender.

Musik vækker mentale tilstande, som man måske helst er fri for at blive mindet om. Enten fordi de er rædsomme eller fordi man bliver frygteligt sentimental, når man tænker på dem. Musik kan vække vidunderlige tilstande; musik kan vække virkelyst, ro, erotik, tænksomhed, frihedsfølelse, oprørstrang, sorg, tilstedeværelse, dansetrang, stolthed, latter, tilhørsfølelse og irritation.

Musik er en metode til gennem lyd at transportere følelsesmæssige tilstande fra musiker til publikum.

Under opførsel at levende musik (kommentar: eller DJ) sker transporten begge veje. Der sker en vekselvirkning mellem musiker (kommentar: DJ) og publikum: De følelsmæssige tilstande, der fremkaldes hos tilhørerne, virker tilbage på den udøvende musiker (for eksempel fordi publikums vejrtrækning, kropsstilling og ansigtsudtryk forandres). Dermed kan der i sjældne lysende øjeblikke (kommentar: ikke sjældne for os i MobilMusik l) opstå en tilbagekobling hvor musikeren udtrykker sin sindstilstand med sin musik og dermed anslår tilstande hos publikum, der er beslægtede med musikerens tilstand, som derved forstærkes og udtrykkes klarere.”

Her er selve kernen i vores virksomhed – og hemmeligheden i hvorfor vi i den grad nyder at spille for Jer – det er en gensidig oplevelse.